W środę 22 października w ramach kampanii Fundacji Dobre Życie:
„Dobry chleb na każdym stole- bądź świadomym konsumentem” Samorząd Uczniowski zorganizował w szkole dzień dobrego chleba.
Przygotowano ulotki, informacje na FB i tablicę informacyjną.
Jednak najbardziej emocjonującym momentem całej akcji, która wzbudziła duże zainteresowanie nie tylko wśród uczniów i nauczycieli, ale również pracowników szkoły był poczęstunek.
Uczniowie przygotowali ponad 200 mini kanapek z chleba na zakwasie.
Był to miedzy innymi chlebek orkiszowy, z dodatkiem soi oraz chleb Pur Pur.
Największym zainteresowaniem cieszył się jednak bochenek upieczony przez Panią Profesor Małgorzatę Mofinę. Każdy kto spróbował-wiedział dlaczego. Ten smak i aromat przekonały nie jedną osobę do chleba własnego wypieku.
Przedstawiciele SU odwiedzali kolejne klasy informując o zaletach dobrej jakości pieczywa.
A jeśli mowa o świeżym chlebie to nie mogło zabraknąć powideł, smalczyku i kiszonych ogórków.
Akcja przyniosła uczniom wiele satysfakcji, warto podkreślić, że zaangażowali się w nią także nowi uczniowie pracujący na rzecz SU z klasy I LO.
Samorząd uczniowski dziękuje wszystkim za pomoc a nauczycielom i paniom z obsługi również za wyrozumiałość.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ DOBREJ JAKOŚCI CHLEB?
W Polsce spożywamy około 45 kg pieczywa rocznie!
- Chleb dostarcza substancje mineralne takie jak: związki potasu, sodu, wapnia, fosforu żelaza, magnezu i selenu a także witaminy z grupy B i E .
Chleb zawiera również fitaminy!!!
- Dobrej jakości chleb pomaga w zwalczaniu chorób takich jak: cukrzyca, osteoporoza, nowotwór przewodu pokarmowego i raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn.
- Po spożyciu, cząstki chleba zwiększają on swoją objętość – likwidując w ten sposób uczucie głodu. Dzięki czemu może pomagać w z zwalczaniu otyłości.
Zadbajmy o to żeby jakość pieczywa, które jemy była dobra!
Oprac: Kinga Snochowska