Uczniowie Naszej Szkoły zostali zaproszeni na dwudniowe szkolenie organizowane przez Fundację Dobre Życie i Polski Chleb oraz Szkołę Promocji Zdrowia pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika.
Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami a także promowanie zdrowego stylu życia.
Podczas warsztatów uczniowie wzięli udział w wykładzie prof. Henryka Piesiewicza na temat wzrostu znaczenia spożycia chleba w żywieniu człowieka w XXI wieku, projektowali plakaty promujące akcję,
Oraz mieli okazję pracować z instruktorem nordik walking, który udzielał indywidualnych wskazówek wszystkim zainteresowanym.
Już pierwszego dnia zorganizowaliśmy na terenie ośrodka ognisko. Była to doskonała okazja do poznania rówieśników z innych szkół również o profilu gastronomicznym. Niektórzy z nich pokonali ponad 300 kilometrów, aby wziąć udział w warsztatach’- powiedział Opiekun Samorządu Uczniowskiego Kinga Snochowska.
Wiceprezes zarządu fundacji Walentyna Rakiel-Czarnecka wyzwoliła w uczestnikach pokłady kreatywności nie tylko nadzorowała pracę i właściwy przebieg warsztatów, ale również a może przede wszystkim zadała sobie wiele trudu przygotowując tradycyjny chleb na zakwasie, który wszyscy uczestnicy a było ich ponad 30 mieli okazję spróbować podczas jednej ze wspólnych kolacji.
W 2014 roku „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014” zaplanowany jest na 16-23 października 2014. Jest to już szósta edycja ogólnopolskiej kampanii.
Zainspirowani ciekawymi ludźmi i pełni pomysłów uczniowie Naszej Szkoły również przeprowadzą event wspierający akcję.
Warto podkreślić, że dział w warsztatach był bezpłatny.
Oprac. Kinga Snochowska