VI Edycja Szkolnego Tygodnia Turystyki Lokalnej już za nami.

Podczas realizacji tegorocznej VI edycji Szkolnego Tygodnia Turystyki Lokalnej skupiliśmy się na następujących działaniach:

  • Uczestnictwo w Międzynarodowym projekcie współpracy „HESTIA” – Culinary&Natural Heritage for Tourism and Identity – Dziedzictwo kulinarne  i przyrodnicze dla turystyki i tożsamości. W ramach tego projektu wybrani uczniowie technikum hotelarskiego, informatycznego i liceum ogólnokształcącego uczestniczyli w szkoleniu „Przedsiębiorczość 4H”, które było prowadzone przez gości z Finlandii – Anu Davidila, Merja Frantti, których wspierali: Agnieszka Żukowska – prezes LGD Aktywni Razem oraz trenerzy Edward Trojanowski i Ireneusz Kamiński.
  • Uczestnictwo w Lokalnych warsztatach kulinarnych w Powiatowym Zespole Szkół  Ponadpodstawowych im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku oraz  warsztaty kulinarne w naszej szkole prowadzone przez Tomasza  Janczewskiego–  uznanego w Polsce kucharza, obecnie związanego zawodowo z Restauracją Ukryte Rzeki w Łodzi. Pod jego kierunkiem uczniowie klasy III technikum hotelarskiego wykonali potrawy  kuchni polskiej, węgierskiej i fińskiej. Po ich wykonaniu uczestnicy projektu oraz zaproszeni goście uczestniczyli w degustacji wykonanych specjałów.
  • Udział w spotkaniu on-line z dziennikarką oraz założycielką własnej firmy, od której uczniowie otrzymali wiele cennych wskazówek i słów motywujących w zakresie przełamywania własnych barier i w dążeniu do osiągnięcia zamierzonych celów. Również wiele cennych uwag z zakresu przedsiębiorczości omówiła druga prelegentka, także właścicielka dobrze prosperującej firmy. Całe działanie można było sfinalizować dzięki współpracy z fundacją „Postaw na Przedsiębiorczość”.
  • Pieszy rajd do Ośrodka Wypoczynkowego Zacisze BIS w Koszelówce uczniów technikum hotelarskiego i Branżowej Szkoły I Stopnia – pracownik obsługi hotelowej.  Uczestnicy rajdu poznali strukturę organizacyjną ośrodka, zasady promocji, formy zatrudnienia, wyposażenie pokoi i  sal konferencyjnych oraz zaplecze rekreacyjne. O tym wszystkim opowiedział pan Mateusz Kaźmierczak – jeden z właścicieli ośrodka. Na koniec nie obyło się bez  wspólnej zabawy i pieczenia kiełbasek, a po drodze oczywiście testu z wiedzy  hotelarskiej, przyrodniczej i topograficznej.

Wszystkim, którzy uczestniczyli oraz wspierali realizację podjętych działań składamy serdeczne podziękowania.

Może Ci się również spodoba