Udział w warsztatach "dobry chleb na każdym stole- bądź świadomym konsumentem"

Opublikowany 2014/09/25

Uczniowie Naszej Szkoły zostali zaproszeni na dwudniowe szkolenie organizowane przez Fundację Dobre Życie i Polski Chleb oraz Szkołę Promocji Zdrowia pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika.

Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami a także promowanie zdrowego stylu  życia.

Podczas warsztatów uczniowie wzięli udział w wykładzie prof. Henryka Piesiewicza  na temat wzrostu znaczenia spożycia chleba w żywieniu człowieka w XXI wieku, projektowali plakaty promujące akcję,

Oraz mieli  okazję pracować z instruktorem nordik walking, który udzielał indywidualnych wskazówek wszystkim zainteresowanym.

Już pierwszego dnia zorganizowaliśmy na terenie ośrodka ognisko. Była to doskonała okazja do poznania rówieśników z innych szkół również o profilu gastronomicznym. Niektórzy z nich pokonali ponad 300 kilometrów, aby wziąć udział w warsztatach’- powiedział Opiekun Samorządu Uczniowskiego Kinga Snochowska.

Wiceprezes zarządu fundacji Walentyna Rakiel-Czarnecka  wyzwoliła w uczestnikach  pokłady kreatywności nie tylko nadzorowała pracę i właściwy przebieg warsztatów, ale również a może przede wszystkim  zadała sobie wiele trudu przygotowując tradycyjny chleb na zakwasie, który wszyscy uczestnicy  a było ich ponad 30 mieli okazję spróbować podczas jednej ze wspólnych kolacji.

W 2014 roku „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014” zaplanowany jest  na 16-23 października 2014.  Jest to już szósta edycja ogólnopolskiej kampanii.

Zainspirowani ciekawymi ludźmi i pełni pomysłów uczniowie Naszej Szkoły również przeprowadzą event  wspierający akcję.

Warto podkreślić, że dział w warsztatach był bezpłatny.

Oprac. Kinga Snochowska 

 

Galeria mediów