SZKOLNE DNI DYNI
Święto Dyni to coroczne wydarzenie, które odbywa się w Polsce w październiku. Jest to święto popularyzujące dynie i ich wykorzystanie w żywieniu, dekoracjach, florystyce oraz innych dziedzinach życia. Święto Dyni zostało zapoczątkowane w 2015 roku w miejscowości Łyżkowice w województwie łódzkim. Od tego czasu wydarzenie rozprzestrzeniło się na inne części Polski. Jego celem jest poznanie właściwości i zastosowania dyni, a także zabawy, wspólnego spędzania czasu podczas przygotowywania potraw z dyni, tworzenia wystaw, pokazów florystycznych oraz festynów i koncertów. Święto Dyni to polska tradycja, zatem Szkolny Zespół Hotelarski postanowił celebrować to wyjątkowe święto organizując SZKOLNE DNI DYNI
W dniach – października br. Wydarzenie koordynowała pani Agnieszka Janczewska-Rowińska we współpracy z paniami: Ludmiłą Koprowicz, Agatą Sztygiel oraz Elą Błaszczyk. Społeczność szkolna miała przyjemność posmakować ciastka, ciasta oraz zupy dyniowej– przepisy dostępne na tablicy promującej święto. Wszystkie smakołyki przygotowali uczniowie z klasy I i II, którzy uczą się w zawodzie pracownik obsługi hotelowej. Oprócz zapoznania się z walorami smakowymi i żywieniowymi dyni, uczniowie klas hotelarskich wzięli udział w konkursie, który miał na celu poruszyć wyobraźnię uczniów i wykonać pracę plastyczną inspirowaną jesiennym symbolem, ale o tym już w oddzielnym poście Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji i dziękujemy pani Beacie Żabce za piękne zdjęcia.